Views: 3,144,556 Homepage | Main | Rules/FAQ | Memberlist | Active users | Last posts | Calendar | Stats | Online users | Search 11-28-21 10:18 AM
Guest:

0 users reading Glitch with Pokémon Platinum Underground | 1 bot

Main - Compatibility / Testing - Glitch with Pokémon Platinum Underground Hide post layouts | New reply

Pages: 1 2
AshenPhoenix
Posted on 08-11-20 10:21 AM Link | #2204
I used the instructions on github from how to build on windows section and they worked pretty fine, I don't really understand anything else there

Generic aka RSDuck
Posted on 08-11-20 10:49 AM Link | #2205
this should hopefully work: http://kuribo64.net/get.php?id=JrNWvXyUfdqT4F0F

____________________
Take me to your heart / never let me go!

"clearly you need to mow more lawns and buy a better pc" - Hydr8gon

AshenPhoenix
Posted on 08-11-20 11:42 AM Link | #2206
Yes, it worked this time, thanks! Sadly, glitch persists just the same, I just finished checking it out. I spent well above 40 minutes of straight digging, moved items, everything froze, same as usual. https://www.mediafire.com/file/gb1f3t0g0884ioc/Pokemon+Pearl.ml1/file

Generic aka RSDuck
Posted on 08-11-20 12:35 PM Link | #2207
oh no

____________________
Take me to your heart / never let me go!

"clearly you need to mow more lawns and buy a better pc" - Hydr8gon

Generic aka RSDuck
Posted on 08-19-20 09:26 PM (rev. 2 of 08-19-20 09:26 PM) Link | #2241
can you try again with the latest source from git? Arisotura fixed a bug which could be related to this

____________________
Take me to your heart / never let me go!

"clearly you need to mow more lawns and buy a better pc" - Hydr8gon

AshenPhoenix
Posted on 08-20-20 08:59 AM (rev. 2 of 08-22-20 06:55 AM) Link | #2243
Sadly, bug is still present in the current build, just finished my digging routine. I capture a save state every time I lock up the game, but I'm not sure if it helps any.

EDIT: One thing I JUST noticed is that you can tell when the game is going to lock up: when the digging spots on the map don't disappear from the map, even though you dug everything around the place. It's a 100% sign of freeze upon leaving.

AshenPhoenix
Posted on 09-04-20 12:22 PM (rev. 2 of 09-04-20 12:24 PM) Link | #2271
Any news on this bug ever being fixed? I've just tried 0.9 and it's still present, and I've managed to lock the game up even quicker than before, within 15 minutes. This is basically one of only two things (other being GBA slot) that prevent me from fully ditching Desmume in favor of this emulator.

Generic aka RSDuck
Posted on 09-04-20 01:11 PM Link | #2272
we haven't forgotten about this issue. What makes issues like this so hard to fix is that it's very hard to determine what exactly is the root cause of this problem.

Btw gba carts (and the Boktai light sensor) are already supported since the last release, though no other peripherals.

____________________
Take me to your heart / never let me go!

"clearly you need to mow more lawns and buy a better pc" - Hydr8gon

AshenPhoenix
Posted on 09-04-20 04:23 PM Link | #2273
Posted by Generic aka RSDuck
Btw gba carts (and the Boktai light sensor) are already supported since the last release, though no other peripherals.


O, you are correct, this totally slipped under my radar. I was too used to big flashy SLOT 2 button, lol

Thanks for looking into this. I really, really hope this will be the most accurate emulator to match the memories on good ol' DS.

Generic aka RSDuck
Posted on 09-06-20 03:44 PM Link | #2284
I finally managed to reproduce the issue, though I still don't have a clue what's causing it

____________________
Take me to your heart / never let me go!

"clearly you need to mow more lawns and buy a better pc" - Hydr8gon

Generic aka RSDuck
Posted on 09-10-20 10:20 AM Link | #2312
good news, we now now somewhat why the problem occurs, though we aren't entirely sure how to fix it. On that note, desmume seems to just have a big hack which by prevents it from happening.

____________________
Take me to your heart / never let me go!

"clearly you need to mow more lawns and buy a better pc" - Hydr8gon

AshenPhoenix
Posted on 09-10-20 11:11 AM Link | #2313
What is the reason for the bug happening? Is there a reason why it's glitching out even more frequently on 0.9 or is it just tough luck?

Generic aka RSDuck
Posted on 09-10-20 11:25 AM (rev. 2 of 09-10-20 11:26 AM) Link | #2314
the game first writes to the W_PowerForce register and then waits for the effects which includes that W_RFStatus is set to 9. The problem is that once in a while a packet is received inbetween (from the simulated access point) which messes with the W_RFStatus register and the code gets stuck there.

Setting W_RFStatus back to 9 allows to unlock freezed savestates. And desmume hard codes it to always read 9 for the processor. What we don't know is if some setting made would prevent the DS from receiving data or if it's purely by chance that this doesn't happen (as often) on hw.

There's no reason that a recent change made this more likely, though I guess JIT has higher chances for this to happen.

____________________
Take me to your heart / never let me go!

"clearly you need to mow more lawns and buy a better pc" - Hydr8gon

AshenPhoenix
Posted on 10-06-20 09:57 AM Link | #2556
And I found another branch of this bug... at least, I think this is the same thing. I was testing the WiFi features with underground and, as with the bug in the topic, it works fine most of the time, but sometimes it just straight up freezes when another player joins, without even a possibility of starting up the menu. Curiously, lower screen turns black after save state is loaded, which it doesn't do when the bug happens. At this point, I'm not even playing this save file, just testing different stuff lol

I know this bug is being worked on, but I just wanna put it here, in case this isn't the same bug, but it looks to me like it is

http://www.mediafire.com/file/z0bhbm3gqbgo67d/Pokemon_Pearl%25283%2529.ml1/file

Generic aka RSDuck
Posted on 10-06-20 10:18 AM Link | #2557
this seems to be a different bug. Though if it only happens when another player joins that's not too bad. Local wireless is currently a wild west anyway.

____________________
Take me to your heart / never let me go!

"clearly you need to mow more lawns and buy a better pc" - Hydr8gon

blackmage
Posted on 04-06-21 02:29 PM Link | #3558
I read everything on this thread and I'm not sure if I understand everything correctly (esp the jargons) but to my understading, there is no solution to this glitch and also no way of salvaging my save file?


Pardon if there are grammatical errors. It's 2am here and I'm not a native Eng speaker

Generic aka RSDuck
Posted on 04-06-21 04:11 PM Link | #3559
you can always return to the last time you saved in game which won't be that long in D/P/Pt because you're forced to save before going into the underground.

____________________
Take me to your heart / never let me go!

"clearly you need to mow more lawns and buy a better pc" - Hydr8gon

stupidCat
Posted on 08-19-21 01:14 AM Link | #4266
Hey y'all, first time posting here but I just wanted to share my solution to this. First of all,
Posted by Generic aka RSDuck
the game first writes to the W_PowerForce register and then waits for the effects which includes that W_RFStatus is set to 9. The problem is that once in a while a packet is received inbetween (from the simulated access point) which messes with the W_RFStatus register and the code gets stuck there.

Setting W_RFStatus back to 9 allows to unlock freezed savestates. And desmume hard codes it to always read 9 for the processor. What we don't know is if some setting made would prevent the DS from receiving data or if it's purely by chance that this doesn't happen (as often) on hw.

THANK YOU for this stellar explanation! It really broke down what the issue was and how to solve it. Others dismissed it as jargon, but if you hadn't gone into technical detail I never would have been able to solve this for myself. I really appreciate it!

So next, I understand that the reason this hasn't been touched is because it may have unforeseen consequences. My goal wasn't to offer a permanent solution here, but rather to simple be able to save my game and use the proper precautions going forwards on a proper build. I don't know if this will help anyone else, but I thought that I might as well post anyways.

Essentially, the solution here is to create a custom build of melonDS.exe that forces W_RFStatus to be 9. By doing so, you can load your savestate and save the game. Afterwards, you can ditch the custom build entirely and keep using official ones. Making the code edit to force W_RFStatus is easy enough, my main issue came from savestates.

It seems that savestates (or at least, my broken-state savestates) from 0.9 could not be loaded in 0.9.2, which at the time of writing is the most recent version. So I went back to the 0.9 tag and made my changes there. Branch is available here: https://github.com/Ratismal/melonDS/tree/wifi-frozen-savestate

Having to go back to a prior save and lose progress sucks. Even in my case, even though I just lost a measly 2 hours, I'd rather have spent more than 2 hours figuring out how to solve this issue than replay it. Everyone in this thread has probably moved on, but if your savestate was created on 0.9, you should be able to use my fix to recover it! I have a build in my fork. https://github.com/Ratismal/melonDS/releases/tag/0.9-Hotfix

Otherwise, it's a pretty simple matter to go back to the version your savestate was created on and make the changes needed to work, and make a custom build from it.

laststand0810
Posted on 08-26-21 01:28 PM Link | #4365
Posted by Generic aka RSDuck
the game first writes to the W_PowerForce register and then waits for the effects which includes that W_RFStatus is set to 9. The problem is that once in a while a packet is received inbetween (from the simulated access point) which messes with the W_RFStatus register and the code gets stuck there.

Setting W_RFStatus back to 9 allows to unlock freezed savestates. And desmume hard codes it to always read 9 for the processor. What we don't know is if some setting made would prevent the DS from receiving data or if it's purely by chance that this doesn't happen (as often) on hw.

There's no reason that a recent change made this more likely, though I guess JIT has higher chances for this to happen.


Hi, sorry for digging an old grave, I just want to ask is there a tool to fix the game save? (like a tool able to change a flag or 2 like the W_RFStatus you mentioned above) I'm currently running into this exact error on pokemon platinum and it's kinda frustrating to give up the items I have dug in that digging session
Pages: 1 2

Main - Compatibility / Testing - Glitch with Pokémon Platinum Underground Hide post layouts | New reply

Page rendered in 0.028 seconds. (2048KB of memory used)
MySQL - queries: 29, rows: 115/115, time: 0.021 seconds.
[powered by Acmlm] Acmlmboard 2.064 (2018-07-20)
© 2005-2008 Acmlm, Xkeeper, blackhole89 et al.